Invitasjon til seminar om rådshistorien

Hvordan skrive forskningsrådenes historie?

Forskningsrådet har satt i gang et prosjekt for å skrive de norske forskningsrådenes historie og inviterer til seminar om rådshistorien.

Forskningsrådenes historie strekker seg fra gjenreisningsperioden etter andre verdenskrig, da de første norske forskningsrådene ble etablert, til i dag. En milepæl i denne historien er sammenslåingen av de fem eksisterende rådene til Norges forskningsråd i 1992.

Hva har forskningsrådene betydd for norsk forskningspolitikk og norsk forskning? Hvordan har de påvirket beslutninger fattet av regjering og Storting? Hvilke roller og oppgaver har forskningsrådene hatt, og hvordan har disse endret seg i løpet av perioden?

Det er slike og andre tilsvarende spørsmål de gir seg i kast med, historikerne som nå går i gang med arbeidet. Prosjektet, som nettopp har startet opp, vil bli gjennomført av en gruppe forskere ved NTNU. Rådshistorien er planlagt utgitt i 2017, 25 år etter vedtaket om å etablere Forskningsrådet.

På seminaret vil vi få en presentasjon av historieprosjektet. Det blir rik anledning til å komme med spørsmål, kommentarer og innspill til det videre arbeidet.

Sted: Litteraturhuset, møterom Amalie Skram

Tid: Torsdag 13. feb. 2014, kl. 13.00-16.00

Påmelding senest 10. februar

Klikk her for å melde deg på seminaret

13.00-13.15 Velkommen
Trenger vi en samlet historie om de norske forskningsrådene?
Arvid Hallén, Norges forskningsråd

13.15-14.00
Fond, råd, strateg og standardsetter – hvordan analysere forskningsrådenes mange funksjoner i et historisk perspektiv?
Thomas Brandt, NTNU, prosjektleder

Omslag og nye råd i forskning på 1980-tallet: hva betød hovedinnsatsområder, miljøforskning og en europeisk forskningsarena for endringene?
Vera Schwach, NTNU, forsker

14.00-14.10 Hvilken historie? Perspektiver og utfordringer